Itä-Uudenmaan parhaat nähtävyydet

Kylien läheisyydestä on myös mahdollista löytää runsaasti erilaisia nähtävyyksiä. Nautit sitten museoissa käynnistä tai vanhojen kirkkojen ihailuista, olit matkalla lasten kanssa tai yksin – Itä-Uudenmaan kylien alueilla on paljon annettavaa. Yöpymisen voi tehdä tyylillä vanhassa kartanossa ja paikallisista herkuista voi nauttia kesäkahviloissa ja ravintoloissa.

Keräsimme alle tietoa eri alueiden nähtävyyksistä, jolla kylien asukkaat tai kyliin tähtäävät vierailijat voivat rikastuttaa mieltään.

Orimattilassa on paljon nähtävää, esimerkiksi teatteri, Villa Roosa sekä kehräämö. Historian havinaa kaipaaville löytyy kotiseutumuseo sekä pullomuseo ja perheen pienimmille esimerkiksi kotieläinpuisto. Taiteen ystäville alue tarjoaa teatterielämyksiä sekä Soile Yli-Mäyryn taidelinnan.

Mäntsälä on kuuluisa kartanopitäjäPink-Villa, jossa lähes kaikissa kylissä on ollut oma kartanonsa. Useat näistä ovat nykyään yksityisomistuksissa, mutta yhdessä kartanossa voi jopa yöpyä ja toinen toimii ravintolana. Museon ystäville löytyy sekä Alikartanon museo sekä Kirvun pitäjänmuseo. Kartanon arkkitehtuurista voi päätellä alueen kehittymistä ja idylliset maisemat saavat vierailijan tuntemaan alueen rikkaan historian ja kehityksen vaikutukset.

Askolassa voi ihailla Prestbackan maatilaa ja apteekkikokoelmaa sekä Johannes Linnan kotimuseota. Unohtamatta tietenkään Askolan kirkkoa tai kotiseutumuseota.

Lapinjärveltä löytyy useita kirkkoja ja hautausmaita, kartanoita ja Suomen kolmanneksi suosituin maksuton matkailukohde Pukaron Paroni.

Myrskylästä löytyy paikallinen kartano, mikä on korjaustöiden alla rapistuttuaan muutaman vuosikymmenen. Historiallisia kartanoita, museoita ja gallerioita on myös tarjolla kulttuurin ystäville ja vanhassa kirkkomakasiinissa on kesäisin auki Myrskylän kotiseutumuseo. Myös muutama patsas on pystytetty alueelle, Lasse Virenin ja ilmavalvontalottien kunniaksi. 1700-luvun lopulta peräisin oleva kirkko on pysynyt suositeltuna nähtävyytenä, kuten myös vuonna 1803 rakentunut kirkko.

Porvoo on jo itsessään yksi Suomen historiallisimmista kaupungeista ja vanhasta Porvoosta löytyy keskiaikainen asemakaava sekä rakennuksia 1700 – 1800 luvuilta. Kirkkoja löytyy esimerkiksi 1200-luvulla rakennettu puukirkko ja 1300-luvulla valmistunut kivikirkko. Museoita ja muuta kulttuurin ystäville suunnattua tekemistä on runsaasti, näistä mainittakoon erityisesti Runebergin kotimuseo.

Sipoossa on upean luonto- ja maalaismaisema tarjonnan lisäksi myös paljon vanhoja näkemisen arvoisia rakennuksia. Esimerkiksi Sipoon vanha pyhän Sigridin harmaakivikirkko rakennettiin 1400-luvun alussa ja tiilikirkko vuonna 1885.