Kylät alueittain ja lyhyt esittely

Tältä sivulta löydät tietoa useista kylistä jotka kuuluvat alueisiin Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä ja Pornainen

 

Askolan alueen kyliin kuuluu esimerkiksi Juornaankylä. Tässä kylässä on 200 pysyvää asukasta ja kesäisin vilkastuva mökkiväki tuplaa asukasmäärän 450 henkeen. Vaikka kylä on pieni, toimii kylän koulussa useita yhdistyksiä kuten nuorisoseura, metsästysseura ja paikallinen vanhempainyhdistys. Kylä valittiin vuoden 2000 itäuusimaalaiseksi kyläksi. Juornaankylän lisäksi Askolasta löytyy Vahijärvi, joka on sekä kylän että kylää vierustavan järven nimi. Tästä pienestä ja idyllisestä kylästä löytyy Tanhuvaara-niminen seuratalo, muttei yhtään kauppaa.

Lapinjärven kyliin kuuluu esimerkiksi Kimonkylä. Kylä on saanut nimensä sen ensimmäisten asukkaiden mukaan ja nykyään joenrantaan keskittynyt asutus on 161 asukkaan vahvuinen. Porlammi on toinen Lapinjärven kylistä ja tämä tarjoaakin huomattavan määrän palveluita, esimerkiksi koulut lukioon asti sekä uimahallin. Alueen kolmanneksi suurimmasta kylästä, Pukarosta, löytyy esimerkiksi tunnettu PuMäntsäläkaron Paroni matkailukeskus. Kylässä asuu pysyvästi 313 asukasta.

Loviisan alueella on esimerkiksi Tesjoki, jossa asuu 961 asukasta ja Valko, joka on Loviisan rahtisatama. Satama on erikoistunut sekä irtolasteihin että puutavaraan ja sieltä löytyy myös esimerkiksi huvivenelaitureita.

Saaristoalueella sijaitseva Isnäs on jatkuvasti kasvava ja kehittyvä kylä. Se on tällä hetkellä 525 asukkaan vahvuinen.  

Muita kyliä Loviisan alueelta ovat esimerkiksi Koskenkylä, Sarvisalo, Köpbacka ja Pitkämaa.

Myrskylän alue sisältää Kankkilan, yhden kunnan kuudesta eteläisestä kylästä. Asuminen kylässä oli 1950-luvulla vilkkaimmillaan mutta vähitellen nuoremmat polvet hakeutuivat töihin muualle ja esimerkiksi peruskoulu lakkautettiin vuonna 2010. Kylä pitää tärkeänä kyläelämän ylläpitämistä ja Kankkilan seutu ry järjestää vieläkin alueella kylätoimintaa ja esimerkiksi paikallisessa maneesissa pidetään kesäisin tansseja.

Kartanonmäki on toinen alueen kylistä ja sitä on pidetty jo 1800-luvulla kirkonkirjoissa omana kylänään. Vuonna 2006 alueella aloitti kyläyhdistys ja vuonna 2007 kylä valittiin vuoden itäuusimaalaiseksi kyläksi.

Pornaisen kyliin kuuluu Laukkoski. Laukkoski on maalaismaisemaa parhaimmillaan ja tänne hakeutuukin useita kotimaan kuuluisuuksia, kuten kirjailijoita ja näyttelijöitä rentoutumaan. Kylä tarjoaa myös mahdollisuuden golfin harrastamiseen, Kotojärven golfkentillä. Kylän läheisyydessä on myös kuvattu elokuvia.